Εμπλουτισμός, αναβάθμιση με καινοτόμες εφαρμογές και ανάδειξη των αρχείων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Το έργο υπό τον τίτλο «Εμπλουτισμός, αναβάθμιση και ανάδειξη με καινοτόμες εφαρμογές των Αρχείων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης» συνίσταται στα ακόλουθα:

 1. Στον εμπλουτισμό περιεχομένων και την αναβάθμιση του διαδικτυακού τόπου του Αρχείου του Μ. Κακογιάννη, με τη δημιουργία σειράς καινοτόμων εφαρμογών προβολής στο διαδίκτυο και σε κινητές – φορητές συσκευές με τεχνολογίες αιχμής, διασφαλίζοντας την ολοκληρωμένη αξιοποίηση και χρηστική ανάδειξη του «όλου» Αρχείου του μεγάλου σκηνοθέτη. Η καινοτόμος νέα αυτή προσέγγιση, προσδίδει έναν εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα στο Αρχείο πολλαπλασιάζοντας το εύρος των δυνητικών χρηστών στο εξωτερικό και την Ελλάδα.
 2. Στην τεκμηρίωση και ολοκληρωμένη ψηφιακή επεξεργασία του υπάρχοντος πολύμορφου οπτικο-ακουστικού υλικού επιλεγμένων εκδηλώσεων και πολύπλευρων δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του Πολιτιστικού του Κέντρου.
 3. Στη συστηματική αξιοποίηση μέσω σειράς καινοτόμων εφαρμογών του αρχείου των επιλεγμένων εκδηλώσεων και πολύπλευρων δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του Πολιτιστικού του Κέντρου, τόσο διαδικτυακά, όσο και «εσωτερικά» σε επισκέψιμο χώρο μέσα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος.
 4. Στην επιστημονική τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των υπόλοιπων 140 πρωτότυπων τευχών του «Αρχείου Θεατρικών Προγραμμάτων του 20ου αιώνα Γ. & Ε. Γιολάση», το οποίο θα αριθμεί πλέον 750 τεύχη της περιόδου 1949 – 1999.
 5. Στον εμπλουτισμό του πλήρους αρχείου των 750 θεατρικών προγραμμάτων του «Αρχείου Θεατρικών Προγραμμάτων του 20ου αιώνα Γ. & Ε. Γιολάση» ώστε να περιλάβει το σύνολο των πολυτίμων πληροφοριών και μεταδεδομένων που περικλείει, με:
 6. Την ενσωμάτωση 2.000 μεταδεδομένων, ώστε ο χρήστης (ευρύ κοινό, επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές, σπουδαστές, κλπ.) να αποκτήσει πλέον πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του θεάτρου, του χορού, αλλά και της μουσικής του περασμένου αιώνα. Θα αξιοποιηθεί ιδίως το ετήσιο αλμανάκ «ΘΕΑΤΡΟ», έκδοση των Θεόδωρου Κρίτα και Mάριου Πλωρίτη που άφησε εποχή, καλύπτοντας την περίοδο 1957 – 1970, και καταγράφει τα πεπραγμένα της ελληνικής θεατρικής ζωής στην περίοδο αυτή.
 7. Στην προσθήκη σειράς πληροφοριών, κειμένων και παραπομπών σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη του θεάτρου στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1949 – 1999.
 8. Στην τρισδιάστατη παρουσίαση επιλεγμένων «ιστορικών» σκηνικών θεατρικών παραστάσεων, μέσα από τα αντίστοιχα σχέδια κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών.
 9. Στην πλήρη αξιοποίηση και προβολή του ολοκληρωμένου αρχείου, ως συνέχεια της πράξης που υλοποιήθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
 10. Στην αναβάθμιση, τον εμπλουτισμό και ολοκλήρωση της υφιστάμενης εφαρμογής του χρονολογίου, καθώς επίσης και της εφαρμογής flip book του «Αρχείου θεατρικών προγραμμάτων του 20ου αιώνα Γ. & Ε. Γιολάση»
 11. Στην υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών προβολής και επικοινωνίας ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου του Ιδρύματος.